Vil du arrangere klimapilegrimsvandring, friluftsgudstjeneste eller bare trenger idéer til å lage et arrangement under Klimapilegrim?
Her finner du ressurser du kan ta i bruk.
Som klimapilegrimer kan vi løfte frem klimarettferdighet på mange måter der vi er. Gjennom arrangementene under Klimapilegrim gjør vi noe sammen for å verne skaperverket, samtidig inspirerer og engasjerer vi oss selv og andre.
Hva med å arrangere byttefest med ungdomsklubben, invitere menigheten til "grønn kirkekaffe" etter gudstjenesten, eller ha sykkelstafett? Skal du lage et arrangement? Husk å registrere det under arrangementer.
Under finner du flere forslag til arrangementer.
Her finner du forslag til innhold til klimapilegrimsvandringer.
Vandring for barn, unge og familier finner du under "barn og ungdom".
En kortversjon av hvordan man kan legge opp en klimapilegrimsvandring. Legg også gjerne til elementer som tekster, aktiviteter eller bønner fra det lengre vandreheftet. Plukk og miks slik det passer dere.
Klimapilegrimsvandringen er en kort vandring på ca. 1-2 timer. Den kan passe i forbindelse med et annet arrangement eller i tilknytning til en gudstjeneste. Den er kjempefin å ta i bruk på et sommerstevne!
Er det ikke kapasitet til en organisert klimapilegrimsvarding i menigheten deres/i ditt lokallag? Fortvil ikke! Dere kan trykke opp vandrehefter som folk kan ta med seg og registrere skritt på egenhånd. Legg heftene et sted folk lett kan finne dem, og opplys om at de finnes - for eksempel under kunngjøringer. Se eksempel på hvordan vandreheftet kan utformes ved å ta en titt på vandrehefte fra Sagene og Iladalen menighet nedenfor.
Her finner dere ideer til hva man kan finne på som klimapilegrim. Se også "klimapilegrimsvandring" og "Ved kirken".
Til inspirasjon. Ta en titt på denne listen og se om du finner noe du synes høres spennende ut. Eller finn på noe helt annet. Det viktigste er å samle folk, engasjere, skape synlighet og registrere skrittene vi går.
I anledning skaperverkets dag tok klimapilegrimer bena fatt og plukket plast langs Akerselva i Oslo.
Klikk på linken under for å se video
På skaperverkets dag søker vi en dypere forståelse, glede og undring over vår plass i Guds skaperverk. Vår feiring av skaperverket henger tett sammen med vår protest mot ødeleggende klimaendringer som rammer de svakeste.
Finn din menighets måte å feire skaperverkets dag på. Mulighetene er mange! Dere finner eksempler på liturgi, aktiviteter, musikk og mye mer her: skaperverkets dag på gronnkirke.no
KA er en partner i Klimapilegrim, og har utviklet ressursmateriale som kan brukes i den enkelte menigheten. Ressursmaterialet baserer seg på data fra 2017/2018, og viser status for klimarelaterte tiltak på kirkebyggene, den norske kirkes klimaavtrykk per bispedømme, og råtekart hvor man kan se hvilke kirker som blir utsatt for økt fukt og råtefare på grunn av endringer i klima i fremtiden. Følg linken under for mer informasjon.
Kirkesok.no inneholder en oversikt over alle kirker som hører til under Den norske kirke. Dataene hentes fra Kirkebyggdatabasen, som også driftes av KA.
På nettstedet finner du teknisk fakta om kirkene samt praktisk informasjon. Du kan også lese om kirkenes historie. I tillegg finner du en rekke småhistorier som knytter seg til konkrete detaljer og utsmykning i noen utvalgte kirker.
Kirkesok.no er med andre ord et utmerket sted å starte når du skal oppdatere deg på lokale kirker i forbindelse med Klimapilegrim. Følg linken under.
På linken under kan du lese om hvordan menigheter på Nannestad har satt igang tiltak for å bli mer klimavennlige.
Under Klimapilegrim vil vi at alle skal være med! Her kan du finne spennede opplegg for barn og unge fra KFUK/KFUM og Den norske kirke.
I tillegg til linkene under, finner du flere opplegg på ressursbanken.no
Man kan bruke hele eller deler av de foreslåtte aktivitetene og tekstene.
KFUK-KFUM har utarbeidet en barneplate som blant annet inneholder klimasangen «Jeg så det i går». Ressursmateriellet viser hvordan man kan gjennomføre kreative prosesser og samtaleøvelser med barn knyttet til klimaendringer. I tillegg inneholder det en andakt knyttet til sangen. Selve lydfilen finner du på Spotify og iTunes, og musikkvideo ligger på Youtube.
Andakt om skaperverket, miljøproblemer og forvalteransvar for konfirmanter
En bok om hvordan kirken kan legge til rette for at barn og unge får et bedre forhold til jorda vår. Ideer til samlinger og aktiviteter som du kan gjennomføre i eget nærmiljø, uansett hvor i landet du bor. Vandringer, stillearbeid og aktiviteter som utfordrer til handling.
Her finner du ideer til poster og aktiviteter til vandring for barn. Den er utviklet for 6.-klassinger, av Gunnhild Bjørdal, kateket i Ås og Eina menigheter og leder for trosopplæringen i Vestre Toten.
For å komme nærmere en løsning av klimakrisen trenger vi, klimapilegrimer, å tenke fremover. Hva kan vi gjøre for å løfte frem klimarettferdighet i tiden framover? Gå sammen med andre i din menighet og bli grønn menighet. Å være grønn menighet er en konkret måte å ta Guds kall om ansvar for skaperverket og vår neste på alvor.
Dersom din menighet deltar under klimapilegrim vil flere av tiltakene for grønn menighet kunne krysses av.
Er du allerede en del av en grønn menighet? Følg grønn kirke på facebook eller se siden gronnkirke.no for idéer og faglig påfyll til videre arbeid i din menighet
Her finner du blant annet plakat/flyer du kan printe og bruke på arrangementer eller vandringer, tips til hvordan du kan skrive til lokalavisen, og flere nyttige kommunikasjonsressurser.
Denne kan printes som plakat for å henge opp på stand, i menigheten eller på andre arrangementer. Den kan også printes som større flyer. Se også "Flyer 4 stk per ark" for mindre flyer.
Her finner du en oversikt over dine lokale Stortingsrepresentanter dersom du vil sende leserinnlegg til dem eller ta kontakt. En til hver oppdatert oversikt finner du på stortinget.no.
Her får du tips og triks om hvordan du kan skrive og sende inn leserinnlegg til lokalavisen din.
Lyst til å skrive til lokalavisa om Klimapilegrim? Bruk vår forslagsinnlegg til inspirasjon, og tilpass det til ditt nærmiljø. Liste over Stortingspolitikere finner du over.