Vi vandrer videre for en rettferdig klimapolitikk

Sykler 1300 km for klima

Postet 27/11/18

"Vi må bare åpne øynene, tørre å tenke nytt og ta mulighetene som er lagt foran oss".

Proffsyklisten Jonas Orset skal til FNs klimatoppmøte COP24 i Katowice i Polen. Mange av deltakerne velger å fly hit, men Jonas har bestemt seg for å sykle. Han vil bevise at det er mulig å velge et klimavennlig transportmiddel, selv om distansen totalt er 1300 km og kalenderen viser at vi er i advent. Han starter søndag 2.desember og planlegger å nå Katowice fredag 7. desember etter 5 døgn med nesten 25 mil om dagen.

Men hva er egentlig bakgrunnen for at han ønsker å gjennomføre denne ekstreme sykkelturen? Vi har møtt Jonas og stilt han noen spørsmål. 

Først må vi begynne med begynnelsen. Hvor lenge har sykkel vært en interesse for deg? Når visste du at du ønsket å bli proffsyklist?

Jeg har alltid elsket å være aktiv, og å kunne leve av å være i bevegelse har alltid vært en drøm. Da jeg var 15 år brukte jeg konfirmasjonspengene på å kjøpe min første landeveissykkel og opplevde en unik frihetsfølelse. Derifra har syklingen blitt en stadig større del av livet mitt og jeg ønsker at andre skal få oppleve denne sykkelgleden.

Når begynte du å interessere deg for klimasaken?

Forvalteransvaret har alltid ligget mitt hjerte nært, og når jeg tilbringer mange timer hver dag utendørs opplever jeg stadig hvordan naturen blir påvirket av vår menneskelige atferd. Søppel langs veiene, dårlig luft og stadig mer ekstremvær er med å skape utfordringer for en sunn og god fremtid. Å være ute i rene og gode omgivelser er noe jeg tror vi alle har veldig godt av, både fysisk og psykisk. Om flere sykler og går tror de vil oppleve aktivitetsglede, redusert stress og økt tilfredshet.

Da jeg ble konfrontert med utfordringene verdens fattigste står ovenfor ble klimaproblematikken enda mer virkelig, og vi må handle nå. I 2017 opprettet en kamerat og jeg Green Cycling Norway som jobber med å få flere til å sykle både for klimaet, helse og glede.

Hvordan kom du på å gjennomføre denne planlagte turen på 1300 km fra Oslo-Katowice?

Da jeg ble utfordret av Klimapilegrim til å sykle til Katowice var dette noe jeg umiddelbart hadde lyst å gjøre. Jeg håper det kan være med å inspirere flere til å sykle. Kan jeg sykle 1300 km på vinterføre så kan man i alle fall velge sykkelen når man skal til butikken en fin sommerdag.

I tillegg liker jeg tanken på å gjennomføre en «pilegrimsvandring.» En slik utfordrende tur er med å rydde i tankene og du finner flyten. Det høres kanskje rart ut, men langvarige fysiske anstrengelser er en indre reise og skaper en bevissthet for hva som er viktig i livet.

Hva planlegger du å gjøre på veien?

Etter en kort felles sykkeltur på 19 kilometer der alle er velkomne til å være med setter jeg kursen til Fredrikstad og Håpets katedral. Dette er et åndelig symbolbygg av innsamlet plast fra havet i regi av Borg biskop og bispedømmeråd. Deretter vil jeg sykle til Gøteborg Stift og Den svenske kirkan. Det blir derifra nye mil til Ystad og ferge over Østersjøen. Så venter 600 km gjennom Polen på røffe veier og kaldt innenlandsklima før vi blir tatt i mot på en mottakssermoni i Katowice.

Hva betyr prosjektet klimapilegrim for deg?

Klimapilegrim er et flott initiativ til å engasjere det norske folk til å utforske vår vakre natur og bli bevisst på hvordan vi kan ivareta miljøet. Det er i tillegg en god måte å bli inspirert til å vandre eller sykle, som i tillegg er supert for den psykiske og fysiske folkehelsen. Turene kan være et sosialt høydepunkt i en teknologisk verden og en fin arena for å skape interesse for klimautfordringene.

Hva er din oppfordring til norske politikere i forkant av klimatoppmøte i Polen?

Jeg håper politikerne kan se at ingen utfordringer er for store. Det er ikke umulig å velge klimavennlig transport selv om distansen er 1300 km og det er vinterføre. Vi må bare åpne øynene, tørre å tenke nytt og ta mulighetene som er lagt foran oss.

Vi ønsker en sunn, ren og god fremtid for alle.

Helt slutt. Hvis noen skulle ønske det, er det lov for andre å henge seg på deler av turen til Katowice?

Absolutt, det er veldig hyggelig. Det blir en åpningsseremoni søndag 2.desember kl 12.30 utenfor Grønland kirke. Blir gjerne med på gudstjeneste i Grønland kirke først kl.11.00. Deretter blir det felles sykling de første 19 km for å symbolisere Oslo som Miljøhovedstad 2019. Ruten publiseres i løpet av uken, og vi vil dele «live tracking» fra syklingen.

Så det er bare å ta kontakt om du har anledning til å bli med på noen kilometer også underveis til Polen. Vi håper også å få med ryttere på en avslutningsetappe de siste 19 km inn mot Katowice.

Vi ønsker Jonas og teamet hans en riktig god tur og håper på et godt klimatoppmøte i Polen!

Du kan følge med på sykkelturen på sosiale medier:

Følg på facebook: https://www.facebook.com/events/265223294167844/

Instagram: Jonas Orset

Facebook-side: Jonas Orset, Klimapilegrim

© Klimapilegrim 2015 — 2021