Postet 20/09/18
Søndag 9.september møtte 53 store og små opp klare til å være klimapilegrimer. Turklubben vandret 6 km i fint vær.
Ordfører på Averøya, Ingrid Ovidie Rangønes, var blant dem så ville være med på pilegrimsferd denne søndagen. «Dette hørtes så spennende ut, og klima er noe jeg er veldig opptatt av» sier Rangønes.
Før avgang ble det holdt en innledning fra Bente Hjertenæs i Kirkens Nødhjelp om hva det vil si å være pilegrim og om vannsituasjonen i verden er i dag. Deretter fikk alle som ville en skritteller i lomma.
Millioner av barn og unge må hver dag gå timevis og bære tungt for å hente vann til familien sin. For å kjenne litt på kroppen hvordan det føles ble det tatt med tre store dunker med vann på turen. Det er tungt å bære vann, og det tok ikke lang tid før mange av pilegrimene gjerne ville slippe å bære vanndunkene lenger.
Det var lagt inn stopp underveis i turen; for å hvile og slukke tørsten, og for små inspirasjons-bolker om hvordan man kan være klimapilegrim, forteller Hjertenæs:
“I den første bolken snakket vi om hvor viktig det er å plukke opp søppel. Visste du at en plastpose blir liggende minst 20 år før den går i oppløsning? I en annen bolk ble det snakket om hvordan det vi gjør her i Norge påvirker mennesker og natur i hele verden. Vi har bare en klode og ett hav, og vi må fortelle politikerne våre at det er NÅ de må legge en plan for å kutte klimautslippene som ødelegger jorda vår.”
Til sammen ble det vandret ca 461.000 skritt. Det har blitt registrert på klimapilegrim.no. Hjertenæs’ oppfordring er klar “Vi oppfordrer alle andre turklubber for små og store til å gjøre det samme. Sammen kan vi gå for et mer rettferdig klima, og sammen kan vi rope så politikerne må høre og handle!”
Foto: Anne Kristine Futsæter Eide