Informasjonskapsler

Godta Denne siden bruker informasjonskapsler for responsiv design.
Du kan skru av disse i din nettleser.

Om Klimapilegrim 2015

Klimapilegrim 2015 er en nasjonal, tverrkirkelig mobilisering for klimarettferdighet. Vi vandrer på vei mot en rettferdig internasjonal klimaavtale på klimatoppmøtet i Paris.

Klimaendringene truer skaperverket og rammer de fattige i verden hardest. Det er urettferdig. Derfor vil vi, gjennom pilegrimsvandringer over hele landet, invitere til refleksjon over vår relasjon til skaperverket, til Gud og til hverandre. Samtidig vil vi mobilisere til vern av skaperverket, ved å samle inn underskrifter med opprop til beslutningstakere i Norge og globalt at vi trenger en rettferdig internasjonal klimaavtale i Paris for å bremse klimaendringene.

Klimapilegrim 2015 oppfordrer deg til å ta beina fatt og gå en pilegrimsvandring for klimarettferdighet. Pilegrimsreisen går gjennom hele Norge. Den begynner på Svalbard/Kirkenes/Selje 7. juni og beveger seg gjennom Nord-Norge via Trondheim under Olavsfestdagene 27. juli-1. august og når Oslo 15. august. Det vil også være flere reiseruter som går langs kysten. Underveis vil det bli ulike arrangementer for å løfte frem behovet for en rettferdig klimapolitikk. 22.august gir vi stafettpinnen videre til kirkene i Sverige under en seremoni i Halden, hvor de tar over vandringen videre mot Paris.

Hvorfor Klima?

Illustrasjonsfoto: fjell

Verdens ledere er enige om at den globale oppvarmingen må holdes under 2 °C. Allerede har den globale gjennomsnittstemperaturen økt med ca 0,9 °C. Klimaendringene begynner å bli tydelige over hele kloden, og arter og økosystem trues mer enn noen gang. For fattige mennesker kommer tørke, flom og ekstremvær på toppen av alle de kriser de allerede må kjempe mot. De tvinges på flukt for å berge livet.

Hvorfor Pilegrim?

Illustrasjonsfoto: pilegrim

Å være menneske er å være på vandring – på vandring gjennom livet. En pilegrim vil gjøre et oppbrudd med det vante, søke Gud som kilde til livsvisdom og ta modige og gode veivalg. Som klimapilegrim ønsker vi å gjøre oppbrudd fra de forbruksmønstrene og politiske strukturene som skader jorda. Vi vandrer i solidaritet med de som rammes av klimaendringer og som tvinges på flukt, og vi vandrer for å få våre ledere til å handle.

Internasjonalt

Klimapilegrim 2015 er en del av en global mobilisering for en rettferdig klimaavtale i Paris – ACT Now for Climate Justice. Gjennom denne kampanjen samles kirker og trossamfunn fra hele verden bak et felles krav til sine land og verdens ledere samlet. Underskriftene som samles inn under Klimapilegrim 2015 vil overleveres til norske myndigheter i forkant av klimatoppmøtet i Paris, og inngå i den globale kampanjen. I Norge organiseres Klimapilegrim 2015 under det kirkelige samarbeidet Skaperverk og Bærekraft.

Initiativtakere

Klimapilegrim 2015 er en del av en internasjonal tverrkirkelig mobilisering for klimarettferdighet gjennom
ACT Alliance.

© Klimapilegrim 2015.