Informasjonskapsler

Godta Denne siden bruker informasjonskapsler for responsiv design.
Du kan skru av disse i din nettleser.

Nyhetsarkiv

Neste skritt mot klimarettferdighet!

Parisavtalen gir håp, og stiller oss ovenfor en enorm oppgave

Klimapilegrim lever videre

I april møttes nye og gamle klimapilegrimer for å tenke sammen om hvordan vi kan ta neste skritt i klima- og miljøkampen, med kirkene og kirkelige organisasjoner i front.

Ny rapport om Klimapilegrim 2015

Hva skjedde egentlig i kampanjen Klimapilegrim 2015?

1,8 millioner underskrifter levert til FN-sjef

Christina Figueres begynte å gråte da hun mottok 1,8 millioner underskrifter for klimarettferdighet under tverreligiøs klimamarkering lørdag 28.november i Paris.

Klimapilegrim snart framme i Paris

Lørdag 28.november avsluttes Klimapilegrim2015 med markeringer i Paris og Oslo

Vandringen fortsetter mot Paris

Klimapilegrimsvandrigen har nådd Danmark. 13.september går stafettpinnen over til Tyskland.

Kongelig deltakelse i Klimapilegrim 2015

H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit og H.K.H. Kronprinsesse Victoria deltok på Klimapilegrim 22. august.

Nytt ressursmateriell fra KFUK-KFUM

Barn følger med i nyhetsbildet, og er oppriktig bekymra for jorda vår! KFUK-KFUM har utarbeidet en ny barneplate som blant annet inneholder klimasangen «Jeg så det i går».

Vandringen mot Paris er i gang!

Helgen 5.- 7. juni gikk startskuddet for Klimapilegrim 2015.

Vi tar med vann til Paris!

Under Klimapilegrim 2015 samler vi inn vann på vandringene

På vei mot Paris for en rettferdig klimaavtale

Klimaendringene rammer urettferdig

Vandre for klimaet?

Les hvorfor

På vei mot Paris for en rettferdig klimaavtale

Klimaendringene rammer urettferdig

Klimaendringene truer oss alle, men det er de fattige i verden som rammes hardest. Samtidig er det de som har bidratt minst til å skape problemet. Derfor går Klimapilegrim 2015 mot Paris og klimatoppmøtet for å få en rettferdig klimaavtale. 

Klimaendringene truer skaperverket og livsgrunnlaget til mennesker over hele verden. Vi ser allerede at klimaet i verden er i endring og at konsekvensene av det er store. Disse konsekvensene er størst og merkes hardest i fattige land. De opplever at regntiden er uforutsigbar og uteblir, slik at det blir tørke, eller at den blir sterkere enn før. Ekstremvært inntreffer hyppigere og rammer land som Filippinene og Pakistan sterkere enn før.

Jhoana fra Fillipinene

I 2013 rammet den rekordsterke tyfonen Haiyan Filippinene og byen Tacloban. Der jobbet Jhoana som sykepleier på sykehuset i sentrum. Hun hadde kveldsvakt kvelden før tyfonen, og sov på sykehuset fordi hun begynte på vakt igjen kokken syv om morgenen. Ved femtiden ble hun vekket av uværet. På det tidspunktet var det kraftig vind og et voldsomt regnvær. Ved syvtiden kom den første bølgen. De vasset med vann til knærne i første etasje på sykehuset, og begynte å evakuere pasienter opp til andre etasje. Etter ett kvarter var hele første etasje fylt med vann. Og så gikk strømmen. Sykehusets strømaggregater, medisinsk utstyr og maskiner ble ødelagt av sjøvannet. Sykehuset ble stengt som følge av tyfonen og vil ikke åpne igjen før om lang tid.

Image title

Pakistan har blitt rammet av flere uvanlig sterke flommer de siste årene. I 2014 rammet en stor flom provinsen Punjab, i et område hvor det ikke pleier å være flom. Muhammed (25) er gift og har 3 barn. En morgen, tidlig i oktober, kom flommen til Basti Riaz Abad, landsbyen til Muhammed. Den kom svært plutselig. - Vannet kom i stor fart fra kanalen, og jeg måtte ta med familien og løpe i trygghet. Vi løp til nærmeste landevei som ligger litt høyere enn resten av området i landsbyen, og det var sånn vi berget livet, forteller han. Familien ble boende på denne landeveien uten ly i over en måned, ventende på hjelp. Da flommen kom hadde de ikke tid til å ta med verken husdyrene eller eiendelene sine. Huset ble totalt ødelagt og husdyrene druknet. - Vi har aldri opplevd flom i landsbyen før, det er noe helt nytt, sier Muhammed.

Historiene til Muhammed og Jhoana er bare to av mange historier som viser hvordan klimaendringene rammer, og rammer fattige mennesker hardest. Du finner flere historier fra klimavitner fra hele verden under ressursmateriell og klimarettferdighet på denne siden. 

I desember samles ledere fra alle verdens land i Paris, for å bli enige om hvordan vi skal stanse klimaendringene. Klimapilegrim 2015 mener det er nødvendig med en avtale hvor de rike landene anerkjenner at det er de som har bidratt mest til å skape klimaendringene og derfor tar et større ansvar for å stanse klimaendringene enn de gjør i dag. Som en del av dette må vi i Norge kutte mer i våre egne utslipp og bidra med mer penger til klimatiltak i utviklingsland. Og andre rike land må gjøre det samme.

Derfor oppfordrer vi deg til å ta beina fatt og gå en pilegrimsvandring for klimarettferdighet, og til å samle inn underskrifter til støtte for oppropet vårt om at norske myndigheter skal bidra med mindre utslipp og mer penger til klimatiltak i utviklingsland.

Underskriftene fra Klimapilegrim 2015 inngår i en global kampanje for en rettferdig klimaavtale i Paris – ACT Now for Climate Justice. Gjennom denne kampanjen samler kirker og trossamfunn fra hele verden seg bak et felles krav til sine land og verdens ledere samlet, som vil merkes hele veien frem til klimatoppmøtet i Paris. På denne måten kan vi vise at vi er mange som krever at verdens ledere handler for å stanse klimaendringene og gir oss en rettferdig klimaavtale i Paris.

Finn en vandring eller et arrangement nær deg, eller arranger det selv.

Hvis du ikke kan delta selv kan du likevel signere oppropet.

Initiativtakere

Klimapilegrim 2015 er en del av en internasjonal tverrkirkelig mobilisering for klimarettferdighet gjennom
ACT Alliance.

© Klimapilegrim 2015.